HALTE 7: WITTE DAME ABCOUDE

Dit imposante stationsgebouw ligt niet aan de in 1915 geopende lijn Aalsmeer – Vinkeveen – Nieuwersluis, maar aan de veel oudere lijn Amsterdam – Utrecht. Het station werd in 1843 klein geopend, in 1871 kwam het huidige gebouw gereed. In 1977 werd het stationsgebouw buiten gebruik gesteld. Naast het gebouw werd een eenvoudig houten gebouwtje geplaatst dat diende als station. In 2007 werd het nieuwe station Abcoude geopend, ongeveer 1 KM ten noorden van De Witte Damen. De Witte Dame is sinds kort (maart 2023) weer open als restaurant en B&B.

Beroemde foto van Jacob Olie van Station Abcoude rond 1900
Het station rond 1900
Het station rond 1965
Zeldzame foto van het perron. Oud! 1890? Via Ton Pepping verkregen.

Abcoude heeft twee stationsgebouwen. Het oude stationsgebouw, de Witte Dame, dateert uit 1871 en is in 2016 heropend als Bed&Breakfast en restaurant.

Het stations-pand is in 1871 afwijkend uitgevoerd ten opzichte van de andere stations aan deze lijn: er werd een hoge verdieping op geplaatst met drie woningen voor de stationschef, de stations-wachter en de spoorbrugwachter.

In 1977 werd het station buiten gebruik gesteld, maar pas in 2007 werd pas het nieuwe station in gebruik gesteld. In de tussentijd was het pionieren met tijdelijke bebouwing.

Bij de restauratie van 2015/16 vonden de eigenaren het oude station als lege huls, het was van binnen bijna geheel gesloopt. Met veel smaak is het nu vol modern design verbouwd.

Sinds kort (april '23) is de Witte Dame weer geopend. Met heerlijk terras om de wandeling te beginnen of eindigen
Het fort Abcoude, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, ligt pal naast de Witte Dame. Loop er in ieder geval langs - het is erg mooi.

Het fort bij Abcoude is gebouwd tussen 1884 en 1887 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedingingslinie rond de hoofdstad. De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig.

In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Het is rijksmonument en UNESCO wereld erfgoed.
Natuurmonumenten is op zoek naar een exploitant, die met respect voor fort en buurt een nieuwe exploitatie ontwikkelt. Ideeën welkom!

U bent nu aan het einde (of natuurlijk aan het begin) van het Bellopad gekomen. Wij hopen dat u een heerlijke wandeling hebt gehad en ons voedt met gedachten en ideeën via info@hetspoorhuis.nl.
Want zo kunnen wij de in juni 2017 geopende wandeling de komende jaren steeds aantrekkelijker maken.

Goede thuisreis!

Gert Tetteroo, Spoorhuis Vinkeveen.

Abcoude heeft een mooi en gezellig dorps-centrum
Baambrugge ligt aan het gein, een onontdekte parel vlakbij Amsterdam. Echt mooi hoor!