Halte 3: het Spoorhuis Vinkeveen

Dit Spoorhuis is het meest origineel bewaard gebleven Spoorhuis van Nederland. Passagierstreinen 1915 – 1950, goederentreinen 1915 – 1986. Nu evenementenlocatie  en hoofdkwartier van het Bellopad.
Hier kun je de complete geschiedenis van het spoorhuis lezen.

De opening op 1 December 1915: tout Vinkeveen is uitgerukt want het dorp is eindelijk goed bereikbaar.
Stationschef Boellaard laat de laatste passagierstrein vertrekken op 3 september 1950.
De laatste goederentrein passeert het Spoorhuis in mei '86. Einde van een tijdperk
Het Spoorhuis ligt aan het Bellopad
Het meest origineel gebleven Spoorhuis van Nederland is nu een vergader- en evenementenlocatie.
Stationchef (1916-1937) Kooiman met mijn dochter Neeltje op het perron in 1935. Neeltjes dochter Nel woont heden ten dagen een paar huizen verderop.
Hans en Greet Boelaard op bezoek in 2017, met spoorhuis directeur Gert Tetteroo. Hans en Greet zijn hier geboren toen hun vader stationschef (1937-1950) was.
Jan Kolenberg woonde hier met vrouw Wilhelmina en kinderen van 1950 tot midden jaren '60. Jan werkte voor Van Gend en Loos en werd door zijn kleinkinderen 'Opa Spoor' genoemd.
Jan en Alie Stoof woonden hier van 1968 - 2010. Eerst fietsenmakerij, toen tweedehands winkel en maandelijkse rommelmarkten op het plein voor het spoorhuis. Dankzij Jan en Alie is het Spoorhuis zo mooi bewaard gebleven.
Huidige bewoners (vanaf december 2015) Arnold Dolfing, Gert Tetteroo en hond Timmie. Arnold en Gert verhuren de begane grond als evenementenlocatie.
Het Spoorhuis is eigendom van de VOBI, een bouwbedrijf met diepe Vinkeveense wortels. Vobi (buitenkant en constructie) en het bedrijf van Gert (interieur) restaureerden het pand waarna het op 7 maart 2016 feestelijke heropend werd door Commissaris van de Koning en de burgemeester.
De oude wachtkamer, een inspireerde vergaderruimte
De karakteristieke vestibule
Het industriële bagagedepot