Halte 4: De Demmerikse Polder

De naam ‘Demmerik’ is waarschijnlijk een verbastering van ‘Denemarc’ of  ‘Denmeerken’ en slaat op afstammelingen van Deense Vikingen die zich in de 10e en 11e eeuw als kolonisten in deze veenwildernis vestigden.

Via Muiden, de Vecht en de rivier de Angstel had dit gebied destijds een directe verbinding met de zee – er voeren hier dus ooit Vikingschepen.
Dit is een van de mooiste stukken van het Bellopad.

Lente
Zomer
Herfst
Winter
De Demmerikse Polder is de enige polder in NL met een eigen Dagblad: Het Demmeriks Dagblad, een eenmalige uitgave over verleden, heden en toekomst van de polder die je kunt lezen door op de foto te clicken.

De Demmerikse polder behoort samen met de aangrenzende Oukoperpolder tot de oudste van Nederland (11e eeuw). De polders waren onderdeel van de Grote Ontginning – die van de 10e tot 13e eeuw duurde en die het Groene Hart (ook Hollands-Utrechtse laagvlakte genoemd) veranderde van een woest veengebied in landerijen uitermate geschikt voor landbouw en veeteelt.

Zonder Grote Ontginning geen verstedelijking, geen Gouden Eeuw of VOC. Mede gevoed door de boeren van het Groene Hart, en gestookt door de turf (brandstof) die hier gewonnen werd,  kon de 17e eeuwse Nederlandse Republiek zich ontwikkelen tot een wereldmacht.

Lange, eeuwenoude sloten doorkruisen de Demmerikse polder
Het buurtschap Demmerik, een van de oudste nederzettingen in dit gebied en een helder voorbeeld van lintbebouwing.
Deze vogelkijkwand vind je op ongeveer 10 minuten oostwaarts wandelen van het Spoorhuis Vinkeveen. Je kunt vogels spotten - maar in het broedseizoen (15 maart - 15 juni) is de toegang tot de kijkwand afgesloten. Het Bellopad blijft wel open, maar let in die tijd een beetje extra op met geluid.
Provincie, gemeente, waterschap, natuurvereniging en boeren proberen de weidevogels ruim baan te geven in de Demmerikse polder. Dat is niet eenvoudig, want de habitat is klein. Maar met name de Provincie steekt veel energie in het redden van de weidevogels.

De polder is nu voor een groot deel natuurgebied. Aan de Demmerikse kade liggen ook een aantal moderne boerderijen: de kaasboerderij inclusief lekkere kaaswinkel van de familie Van der Arend, de melk boerderij van de familie de Lange en de melkboerderij met recreatie (camping en hooiberghutten, boerderijcamping Demmerik) van de familie van Eck.

Jacob van Demmerik (ongeveer 1270 - 1331) was een van de machtigste mannen van de 14e eeuw, als adviseur van de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Hier stonden de twee familie hofstedes: klein en groot Denemarken genaamd. Click op de foto voor meer info over deze bijzondere man.
Bij kaasboerderij Van der Arend kun je op dinsdag, vrijdag en zaterdag verrukkelijke kazen kopen. Probeer de Vinketaler, of hun heerlijke kaasfondue-pakketten.
Keihard polderlandschap