Route


Het Bellopadbeleef natuur en cultuur langs het oude spoor.

Welkom op dit 19km lange wandelpad van Mijdrecht naar Abcoude dat ook goed in delen te wandelen is. Vooral het stuk bij Abcoude en Baambrugge, en de route tussen Spoorhuis Vinkeveen en Gemaal de Ruiter (ongeveer 1.5 uur heen en terug) is erg fraai.

Monumenten, een ruïne, sluizen, een gemaal, weidevogels, plassen, polders en verre einders. Je wandelt over het oude spoor van de ene naar de andere beleving. Het schilderachtige dorpje Baambrugge, het Demmerikse wetland met zijn weidevogels en het met sloten doortrokken vlakke land met een kerktoren aan de horizon: het is genieten. Er zijn ook een paar drukke stukken, met name het begin in Mijdrecht en de route onder de A2, maar daarna geniet je des te meer van als het moois dat dit pad te bieden heeft.

Route: Mijdrecht – Wilnis – Vinkeveen – Baambrugge – Abcoude
(19 km, ongeveer 5 uur wandelen, deels op onverharde weg).

In Mijdrecht en Vinkeveen zijn er twee kleine tijdelijke route-aanpassingen, zie hieronder.

Hier kunt u route-aanwijzingen downloaden (en vindt u aanwijzingen voor het begin van de route in Mijdrecht – die blijkt wat onoverzichtelijk).

Beginpunt Mijdrecht: Oude station,  Rondweg 3 A. Google Maps gebruikers: s.v.p. spatie tussen 3 en A, anders doet Google het fout.  Het oude station ligt op de hoek Rondweg/Industrieweg en pal achter de brandweer-kazerne. Er hangen aan het oude station twee Bellopad info-borden. Met deze link komt u met Google Maps op het beginpunt Mijdrecht. 
Update: in de omgeving van het oude station in Mijdrecht wordt een woonwijk gebouwd. U kunt dus op sommige dagen niet tot aan het station en de infoborden  wandelen. (status 19.03.21)
In Vinkeveen is het Bellopad vlak voor het oude Spoorhuis opgebroken, u kunt hier omheen lopen via de Spoorlaan (2 minuten) en dan achter het Spoorhuis Vinkeveen uw wandeltocht hervatten. 

Beginpunt Abcoude: U kunt het Bellopad vanzelfsprekend ook van Abcoude naar Mijdrecht wandelen.  Begin bij het oude station van Abcoude, de Witte Dame, Stationsplein 3, 1391 GS Abcoude.
Hier vindt u de route vanuit Abcoude op de routeplanner van onze partner Recreatie Midden-Nederland.
Hier vindt u de Bellopad-beschrijving door wandel-guru Bart van der Schagt, incl. zeer gedetailleerde routebeschrijving (gratis) en (tegen bescheiden betaling) wandelkaart. Bart begint de routebeschrijving bij het moderne station van Abcoude.

Interesante deeltrajecten:
Mijdrecht oude station – Gemaal de Ruiter (ongeveer 2,5 uur wandelen)
Spoorhuis Vinkeveen – Gemaal de Ruiter (ongeveer 1 uur wandelen)
In het hoofdstuk ‘vervoer’ vindt u suggesties voor de terugtocht per OV.

Hier kunt u de routekaart downloaden

Het eerste stuk van het Bellopad in Mijdrecht: nadat u het oude station bekeken hebt, steek de rondweg over, wandel 200 meter naar links (naar het zuiden) over het fietspad en passeer de brug bij de Rabo-bank aan uw rechterhand (ga er dus niet overheen). Blijf nog 50 meter op het pad dat naar links afbuigt, daar ziet u een pad aan uw rechterhand  (foto) – dat is het oude spoor dat u vanaf hier volgt tot aan de Demmerikse kade in Vinkeveen. Hier kunt u de route-aanwijzingen bij knelpunten downloaden.

De Haarlemmermeer spoorlijnen liepen tussen Haarlem, Amsterdam, Leiden en Utrecht. De laatste passagierstrein reed er in 1950, de laatste goederentrein in 1986.Een aantal voormalige spoorlijnen is wandelpad geworden – waarbij met name het traject van Mijdrecht naar Abcoude van een bijzondere schoonheid is, met een hoge natuurlijke en cultuur-historische waarde.

IMG_8679
De Bello bij de Demmerikse brug

De Bello is de beroemdste locomotief van deze route: hij rijdt nog steeds, nu op de museum-spoorlijn van Hoorn naar Medemblik. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Haarlemmermeer spoorlijnen? Koop het boek ‘Sporen’ van Wim Wegman,  en/of bezoek zijn blog op https://wimwegman.wordpress.com

Het Bellopad nodigt uit tot spoorwandelen, op 20 minuten rijden en treinen van Dam en Dom!  Contact: info@bellopad.nl