Station Wilnis

Passagiers-treinen: 1915 – 1950

Goederen-treinen: 1915 – 1986 (maar toen was het station al niet meer in gebruik)

Nu in gebruik als: woonhuis

Hoeveel spoorgeschiedenis kun je in één familie stoppen? Nou, heel wat. Neem de familie De Graaf uit Wilnis. De opa van moederskant was bewoner van het brugwachterhuis 48 aan de Ringdijk in Vinkeveen waar u straks langskomt.

De oma van vaderskant was stationschef in Wilnis (mevrouw T. de Graaf – Oostrom), de enig bekende vrouwelijke stationschef uit die tijd, de opa van vaderskant baanwerker bij het spoor. Moeder Wilhelmina de Graaf woonde in spoorwoning 47 aan de Wilnisse-zijweg, waar zoon Rutger de Graaf werd geboren – die trouwens nog enige tijd bij de spoorwegpolitie werkte. En heden ten dage wonen zowel Wilhelmina als Rutger  beiden in dit tot woonhuis omgebouwde station.

Een deel van het Bellopad (tussen Wilnis Veenweg en Voorbancken in Vinkeveen) is vernoemd ter nagedachtenis aan Warrant Officer Class 1 Robert Benjamin Moulton uit Canada, die in 1943 het leven liet, toen hij met zijn Vickers Wellington bommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten. Zijn offer is te groot voor woorden, maar we kunnen hem hier wel danken voor zijn strijd voor onze vrijheid. Robert Moulton: geboren 1912, overleden 1943. Meer informatie over de vlucht waarbij Moulton het leven liet vind je hier: https://www.tracesofwar.nl/sights/113106/Monument-Crash-Wellington-HE727-5-mei-1943.htm

Als u hier over de provinciale weg kijkt ziet u het het kunstwerk ‘Halte 2006’  van Frank Bezemer. (aangekomen bij de weg klein stukje naar rechts wandelen, de drukke weg oversteken bij de rotonde en dan links naar het Bellopad en het kunstwerk)
De kunstenaar heeft in het kader van  het plan ‘Zangsporen en Venen’  de inrichting van de oude spoordijken van de opgeheven Haarlemmermeer-spoorlijn als inspiratie genomen.

Het kunstwerk heeft een schaal en uiterlijk die het sterk doen lijken op een treinperronnetje. Het grote haltebord draagt het nummer 2006, uitgevoerd in het lettertype waarmee het nummer van alle spoorweggebouwen langs de lijn waren aangegeven. Het gaat erom de oude spoorlijn weer zichtbaar te maken, zichtbaarder dan alleen de begroeide dijken waar de oude grindkeien verraden dat hier ooit rails lagen. Bij het kunstwerk zijn die keien weer opnieuw gestort, alsof de rails er nog liggen.

Meer informatie over deze kunstwerken langs het Bellopad:

http://www.butink.nl/2006-station-2006-frank-bezemer (bij parkeerplaats begraafplaats Wilnis)
http://www.butink.nl/2009-platforms-marickenland-fase-1-jan-konings  (aan de spoordijk ligt platform 5, één van de bruggen).