Station Mijdrecht

Passagiers-treinen: 1915 – 1950

Goederen-treinen: 1915 – 1986

Nu in gebruik als: woonhuis

 

Welkom op het Bellopad! De route die u vandaag wandelt maakte (deels) onderdeel uit van de Haarlemmermeer-spoorlijnen. Vanuit Mijdrecht vertrok tussen 1915 en 1950 een passagierstrein; de laatste goederentrein vertrok in 1986. De lijn is nooit een commercieel succes geweest – mede door de opkomst van de autobus. Maar er ligt nu wel een prachtige wandeling vol geschiedenis en natuur op u te wachten!

De Bello was de beroemdste locomotief op deze lijn. Hij rijdt nog steeds, op de museum-lijn tussen Hoorn en Medemblik.

Er hebben nog tot 1986 goederentreinen gereden, want hier was de grootse landelijke treinensloperij gevestigd – de firma Koek. Het ingepakte huisje achter het station is een ‘Privaat’, een toiletgebouwtje. Het is in zeer slechte staat maar wordt binnenkort gerestaureerd.

Het station is een gemeentelijk monument. De begane grond van het stationsgebouw krijgt in de toekomst een openbare functie, terwijl op de verdiepingen net als nu gewoond zal worden.  Dus als u ideeën heeft  voor de begane grond, neem contact op met de Gemeente De Ronde Venen.

Op het oude rangeerterrein worden straks zo’n 80 woningen gebouwd, waarvan bijna de helft sociale huurwoningen (status 2017).