Station Abcoude (1871) en fort bij Abcoude (1885)

Abcoude heeft twee stationsgebouwen. Het oude stationsgebouw, de Witte Dame, dateert uit 1871 en is in 2016 heropend  als Bed&Breakfast en restaurant.

Het stations-pand is in 1871 afwijkend uitgevoerd ten opzichte van de andere stations aan deze lijn: er werd een hoge verdieping op geplaatst met  drie woningen voor de stationschef, de stations-wachter en de spoorbrugwachter.

In 1977 werd het station buiten gebruik gesteld, maar pas in 2007 werd het nieuwe station in gebruik gesteld. In de tussentijd was het pionieren met tijdelijke bebouwing.

De huidige eigenaar vond het oude station als lege huls, het was van binnen bijna geheel gesloopt. Met veel smaak is het nu vol modern design verbouwd.

Het fort bij Abcoude is gebouwd tussen 1884 en 1887 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedingingslinie rond de hoofdstad.

De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig.

In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Het is rijksmonument en UNESCO wereld erfgoed.

Natuurmonumenten is op zoek naar een exploitant, die met respect voor fort en buurt een nieuwe exploitatie ontwikkelt. Ideeën welkom!

U bent nu aan het einde van het Bellopad gekomen. Wij hopen dat u een heerlijke wandeling hebt gehad en ons voedt met gedachten en ideeën via info@bellopad.nl.

Want zo kunnen wij de in juni 2017 geopende wandeling de komende jaren steeds aantrekkelijker maken.

Goede thuisreis!

Gert Tetteroo, Spoorhuis Vinkeveen.