De Vinkeveense Plassen

Vinkeveen is beroemd door Andre Hazes, Johan Cruijff, het lied ‘In een Rijtuigie’ van Annie MG Schmidt, maar vooral door de Vinkeveense Plassen.

Het plassen gebied, vroeger land, is in eerste instantie ontstaan door het afgraven van veen vanaf de 14e eeuw. Dat veen, een sponsachtige grondsoort van plantenresten, werd  eerst gedroogd. En uit die gedroogde koek werd turf ‘gestoken’, tot de komst van kolen in de 19e eeuw de belangrijkste brandstof van Nederland.

De turfgraverij werd zo intensief dat open watervlakten ontstonden. Veel van die veenplassen werden later ingepolderd, maar Vinkeveen wilde zijn water behouden om bezoekers te trekken. De plassen zijn tot wel 50 meter diep, door zandwinning  voor de snelweg A2 en de Amsterdamse Bijlmermeer (en daarom betaalt de gemeente Amsterdam nog steeds mee aan het onderhoud van de plassen, want de boel begon door die verdieping aardig te verzakken).

Een aantal ‘legakkers’, waar het natte veen ooit te drogen werd gelegd, is in 2017 aan particulieren verkocht. Je kunt er niet zo veel mee, want permanente bebouwing of exploitatie is niet toegestaan. En het onderhoud om te voorkomen dat de legakkers in de diepe plassen verdwijnen is duur.  Maar je hebt wel een eiland!